Brahehus

Längs med E4:an och med utsikt över Vättern har vi mäktiga Brahehus. År 1637, 3 kilometer norr om Gränna lät greve Per Brahe lustslottet byggas på en uppemot 90 meter hög klippa. Idag är Brahehus en populär sevärdhet i Grännatrakten och många turister tar bilder med utsikt över Vättern och Visingsö.

Utseende och syfte

Brahehus bestod tidigare av en huvudbyggnad tillsammans med 2 fyrkantiga hörntorn som var sammanlänkade av en mur.

Brahehus

Från början skulle Brahehus bli ett änkesäte åt Brahes hustru, olyckligtvis dog Brahes fru Kristina innan bygget var färdigt och slottet blev ett boende för gäster. Brahehus tog ett tag att byggas och en rimlig orsak är att byggnaden befinner sig så högt upp att det blev tungt att få upp all sten. Under tiden bygget pågick grundade Brahe staden Gränna.

Som ni säkert redan observerat ser inte Brahehus ens i närheten likadant ut nu som för 300 år sedan. Det är nämligen så att 1708 fick Brahehus utstå en allvarlig brand och resultatet av branden är den ruin vi har idag. Endast murarna är kvar.

Idag

Idag är Brahehus en av Sveriges finaste rastplatser (om inte den finaste) och är tillgänglig under dygnets alla timmar, året om. En toapaus eller fikapaus blir inte bättre än i Brahehus där du samtidigt kan blicka ut över en sagolik vy.